L’EPA, no és or tot el que llu

L’Enquesta de Població Activa revelava la passada setmana una notícia aparentment positiva: l’atur descendia fins el 20’90%. Aquest fet va ser interpretat de totes les formes positives possibles per la majoria dels diaris. Veiem alguns exemples. El País anunciava els fets afirmant El paro cierra 2015 con una bajada récord: 678.200 desempleados menos, El Mundo li donava uns aires encara més grandiloqüents amb el titular El paro registra una caída histórica de 678.200 personas en 2015, La Vanguardia donava la notícia amb un titular més objectiu: EPA: 2015 se cerró con 678.200 parados menos y el desempleo queda en el 20,90%

Els líders informatius aplaudien el govern espanyol sense posar de relleu unes dades que també publicava l’EPA, però que no els hi varen semblar tan rellevant. En canvi, eldiario.es li donava la volta a les xifres o, més aviat, invertia els seus signes convertit el que ens semblava positiu en negatiu. Aquest mitjà purament digital va apostar aquell matí per un titular diferent al de la resta: Los buenos datos de paro de 2015 no evitan que el PP acabe la legislatura con destrucción de empleo. La clau no semblava estar, doncs, les xifres, sinó en una paraula: destrucció. La resta de mitjans no es varen atrevir a utilitzar el seu antònim: creació, ja que aquesta no era la veritable raó per la qual el nombre d’aturats havia patit un descens.

Així, eldiario.es relaciona la destrucció de quasi 60.000 llocs de treball i la desaparició de unes 600.000 persones del món laboral explica aquests resultats. També recorden que un de cada quatre treballadors és de caràcter temporal i que actualment hi ha 90.000 contractes més d’aquest tipus que en el moment en què Mariano Rajoy va arribar al govern. Una altra xifra amarga és la protagonitzada pels treballadors públics, dels quals han desaparegut un total de 274.000. A més, les dades de l’EPA revelar que hi ha unes 400.000 persones més treballant a temps parcial, ja que, segons dades de l’INE, no han aconseguit una feina a jornada completa.

De la mateixa manera que la resta de diaris citats anava publicant al llarg del dia anàlisis sobre el descens de l’atur en cada comunitat autònoma, eldiario.es demostrava les raons clares d’aquest descens, és a dir, la destrucció de llocs de treball, com en el cas de Extremadura. A més, posava de relleu tots aquells territoris on el nivell d’atur continuava sent alarmantment elevat, una realitat que trobem a comunitats autònomes com Cantàbria.

Per si les proves encara no fossin suficients, eldiario.es va publicar un breu anàlisi d’aquestes dades en forma de vídeo.

 

[Entrada publicada a https://quehihadenou.wordpress.com ]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s