Reptes per sobre de les nostres possibilitats

My world es una exposició temporal que acull la Caixa Fòrum dins una petita sala del seu gran establiment. Consisteix en els 17 objectius mundials marcats per les Nacions Unides, representats en format audiovisual.

15-10-22caixamyworld055El que resulta més curiós és que aquest llistat ha estat elaborat a partir de les peticions de la ciutadania, és a dir, persones de tot el món. El procés es pot observar a una pantalla a l’entrada de la instal·lació, on es reprodueix un vídeo amb una compilació de totes les demandes rebudes per les Nacions Unides. Però, si no has tingut l’oportunitat de participar en aquest lm, l’exposició t’ofereix una rèplica del faristol de les Nacions Unides per a què et lmis dient quins són els principals objectius que s’hauria de marcar la humanitat avui en dia.

Una vegada a l’interior de la sala, el primer que veiem és una paret en negre on es projecten dades sobre els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni. Tot i que les xifres són presentades de manera optimista i demostren que hi ha hagut canvis, és inevitable posar en dubte la signi cació d’aquesta diferència. Fa quinze anys, els líders es plantejaren una sèrie de metes, entre les quals trobem la reducció de la pobresa, un millor accés a l’educació, l’augment del pes de la dona als parlaments o la reducció de la mortalitat infantil. I bé, sí. El que ens mostren són percentatges que es dirigeixen cap a aquestes metes. Però ens fan pensar que es tracta d’una carrera de fons i que caldrà molt d’entrenament per arribar a aquests ambiciosos propòsits.

L’exposició concentra en quatre parets i a les fosques els problemes als quals s’enfronta la humanitat actualment en format audiovisual. Per una banda, escoltem experiències contades per personatges anònims en diferents idiomes, subtitulats en castellà i català a dos dels murs. Narren la història de la desigualtat del segle XXI: dones que no poden anar a l’escola, homes víctimes de guerrilles, nens que passen gana…

Per altra banda, veiem projectat sobre un panell la imatge de persones que expliquen, mitjançant imperatius i advertències, a quin futur ens haurem d’enfrontar si no fem res per canviarho. Finalment, la darrera paret acull 17 caixes que s’il·luminen una rere l’altra, mostrant els 17 objectius. I allà et trobes tu, un dels ciutadans que hauria demanat tot allò que es vol canviar d’aquesta horrible realitat en el qual vivim, sentit que ets culpable per pertànyer a aquest egoista primer món.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s